A hallgatásról

hallgatas.jpg

A „hallgatás” vagy találóbban az „elhallgatás” egy önsorsrontó problémakezelő stratégia: Jobb nem beszélni bizonyos dolgokról, hogy elkerüljük a konfliktusokat. Ezzel lemondunk arról, hogy közös társadalomépítő programokat fogalmazzunk meg.

Bemelegítőnek

az "elhallgat" szinonimái:

  • félbemarad, félbeszakad, elakad, megáll, megszűnik, befejeződik, elmúlik, abbamarad, megszakad, eláll, elhal, véget ér, vége szakad, leáll
  • leplez, rejt, rejteget, mismásol, eltitkol, titokban tart, elfed, bujtat, titkol, eldug, elsinkófál, elkendőz, sumákol, eltussol
  • elcsendesedik, megkukul, elnémul, elcsitul

***

A Google ilyen témákat dob ki elsőre az „elhallatás” szóra:

Hazugság vagy elhallgatás? „Én nem hazudok, csak nem mondok el mindent". Mi a különbség a hazugság és az elhallgatás között?

Dr. Csernus Imre könyve: Titok, elhallgatás, őszinteség (témakör: párkapcsolatok, család)

A hallgatás (amerikai horror film)

Hallgatás (horvát krimi sorozat)

Magyar Nemzet 2023. augusztus 31.: „Tucker Carlson és Orbán Viktor áttörte a nemzetközi sajtó által felépített hallgatás falát”.

***

Néhány éve részt vettem Pannonhalmán a bencések tanulmányi napján. Az egyik munkacsoportban beszámoltak egy fontos probléma megoldási folyamatáról. Kérdés: Mi legyen a pannonhalmi bencés gimnázium jövője? Európában sorra zárnak be a bencés fiúgimnáziumok. Most a koedukált a trend. Pannonhalmán nincsenek meg a feltételei egy elkülönített lány és fiú kollégium létrehozásának. Mit tehetünk?

Az apát kijelölt egy bizottságot azzal a feladattal, hogy dolgozzon ki javaslatokat, az összes bencést meghallgatva. A következő jelenség zajlott: a bizottság által szervezett csoportbeszélgetésen elhangzott sok javaslat, de az eszmecsere igazán a folyosón folytatódott, ami így nem kerülhetett be a „hivatalos” verzióba. Asztrik apát ezt látva meghívott két pszichológust, akik az egész bencés közösségnek tréninget tartottak a nyílt kommunikációról. A bencések elmondása szerint ez megváltoztatta szerzetes közösségük életét.

***

A korábbi években lezajlott hazai párbeszéd programunk néhány résztvevője beszámolt nekem arról, hogy plébániájukon milyen módon kezelték a papi pedofília sajnálatosan megtörtént estét, annak alapján, amit a párbeszédről közösen tanultunk. A plébániai közösség első reakciója a tagadás volt, majd a hallgatás szükségességnek hangsúlyozása a botrány elkerülése végett. A megoldás viszont a felelősen és diszkérten zajló belső nyílt kommunikáció volt, amelybe sikerült még az elkövetőt is bevonni, pozitív fejleményekkel.

Tudományos

Alapvető társadalomtudományi munka:

Elisabeth Noelle-Neumann, E. (1974): The spiral of silence: a theory of public opinion. Journal of Communication, 24, 43-51

A „hallgatás spirálja” azon alapszik, hogy az emberek kevésbé hajlamosak kisebbségi véleményüket hangoztatni, mint a többségit, mert elszigetelődhetnek a többségtől.

Magyarul a legalaposabb ismertetés:

http://communicatio.hu/doktoriprogramok/kommunikacio/belso/bevhumankomm/20022/noelleneumannbacsvanl.htm

A sok népszerűsítő közül egy:

MIÉRT NINCS KIMONDVA, AMIT KI KELLENE MONDANI?

Alapvető pszichológiai munkák a nyílt kommunikációról:

"Tiszta” vagy „nyílt kommunikációnak” nevezzük, amikor valóban azt mondom, amit érzek, gondolok, ami itt és most bennem van. Ön azonos módon, hitelesen fejezem ki magam, miközben tisztellek, és játszma mentes szóba állásra hívlak meg. Őszintén, önérvényesítő módon elmondom a céljaimat, kérésemet, kérdésemet feléd.

Sok internetes forrás van erről.

A hallgatás a Fokoláre mozgalomban

A foklárokban, nukleókban és a többi közösségünkben inkább kerülünk bizonyos témákat, nem mondjuk ki, hogy mit gondolunk. Megfigyeléseim szerint ennek okai lehetnek:

Konfliktuskerülés

Jobb a békesség. Itt általában a vitatott közéleti kérdésekről van szó. Az eltérő politikai vélemények csak feszültséget szülnek közöttünk, jobb erről a fokolárban hallgatni. Maradjunk meg lelki síkon, legyen családi szeretet közöttünk. Ezzel lefékezzük, sőt leblokkoljuk a közös gondolkodást, pedig ez lenne a feltétele az Új emberiség kezdeményezéseinek, és egyáltalán annak, hogy „kifelé menjünk”. A következmény a Fokoláre mozgalom közéleti arctalansága.

A hierarchikus gondolkodás visszamaradt árnyéka

Vezető (1), aki nem nyilvánít ki véleményt. Inkább nem szólok, nehogy azt higgyék, hogy amit mondok az a végső szó. Nem akarom, hogy a többiek engedelmeskedni akarjanak nekem. Nekem nem az a dolgom, hogy el mondjam a véleményemet, hanem az, hogy biztosítsam és kifejezésre juttassam az egységet.

Vezető (2), aki nem mond véleményt, nehogy valakiben sebeket üssön. Tart attól, hogy állásfoglalása kritikát vált ki, hiszen most a mozgalomban a múlt hibáinak a feltárása és az előző vezető generáció tetteinek a bírálata a trend.

„Egyszerű tag”: Nem akarok határozott véleményt nyilvánítani, nehogy a félénkebbek ne merjenek megszólalni. Tudom, hogy a társam más véleményen van, nem akarom őt megbántani. Más a véleményem, mint a vezetőé, kellemtelen helyzetbe hozom őt, ha ellentmondok neki.

Ezeknek a belső gálásoknak a következtében az egyes témákról szóló beszélgetések többnyire konklúzió nélkül maradnak, senki nem mondja ki a végső szót.

Tabutémák

Hosszabb és árnyaltabb kifejtést igényelne. Ide tartozik például a szexualitás.

Az előttünk álló feladat

A fentiek csupán jelzésszerű gondolatok, nem alapos elemzések. Erre talán nincs is szükség. Elegendő azt látni, a „Beszélgetések a Lélekben” program egyik fontos gyümölcse lehet a hallgatás kultúrájának a fokozatos oldása, és a nyílt belső kommunikáció kialakítása a mozgalomban annak érdekében, hogy képesek legyünk a karizmánk szellemében a környező világhoz építően viszonyulni. Lelkiségünk ad ehhez elegendő muníciót.

A bejegyzés trackback címe:

https://szinodusiuton.blog.hu/api/trackback/id/tr618201847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Háttérbeszélgetések

A szinódusi útról, meghívott résztvevőkkel

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása